Strukturer och maktperspektiv

20.02.2016 kl. 22:09

Jag blir så innerligt trött på den okunskap om feminism och patriarkala strukturer som seglar omkring i samhället. Och därför skriver jag, trots att jag inte tror att alla där ute är villiga att tänka om. Tidigare i veckan publicerades en insändare jag skrivit i HBL: 

"Innan man ger sig in i en diskussion om feminism bör man förstå två saker: maktanalys och skillnaden mellan individ och struktur. Annars kan det gå på tok, som det gör i Sofia Rappes insändare om feministisk retorik (HBL 7.2).

När man diskuterar kön diskuterar man inte individer. Man diskuterar strukturer. Att man säger att män våldtar innebär inte att man säger att alla män våldtar, man säger att det finns en struktur där i huvudsak män utövar sexuellt våld mot kvinnor. Det är inte ett individuellt problem att 120 skyddshem upprätthålls i Finland och att det enligt rekommendationen borde finnas 500 (HS 6.3.2015), det är ett strukturellt problem att kvinnor och barn måste fly från mäns våld.

Att dessa strukturer existerar gör naturligtvis inte alla män till rabiata våldsverkare, men det betyder att man i egenskap av man har en del i sexistiska strukturer och ett ansvar att motarbeta dem. Säger man emot om kompisen drar ett våldtäktsskämt? Kan man göra avkall på sina egna privilegier för att lyfta fram någon av det andra könet? Är man överhuvudtaget intresserad av att göra något för att omfördela den sociala, ekonomiska och politiska makten som män besitter?

På samma sätt har vi som är vita privilegierade västerlänningar en del i rasistiska strukturer och ett ansvar att motarbeta dessa.

Rappe föreslår att man ska byta ut ordet män mot invandrare i olika påståenden för att förstå hur förfärlig den feministiska retoriken är. Om man gör detta exempelvis i påståendet ”män begår största delen av alla våldsbrott”, vilket är sant, så blir det naturligtvis helknasigt att säga att ”invandrare begår största delen av alla våldsbrott” eftersom detta är ren lögn.

Dessutom är inte gruppen män och invandrare överhuvudtaget jämförbara. Dels för att män utgör halva befolkningen medan invandrare utgör några procent, dels för att män som grupp innehar en maktposition medan invandrare utsätts för strukturellt förtryck. Man kan alltså inte prata om män och invandrare på samma sätt.

Hur man diskuterar grupper får också olika konsekvenser för olika grupper. När man felaktigt påstår att invandrare skulle utgöra ett hot mot kvinnors rättigheter sätter extremister igång lynchmobbar och bränner ner flyktingförläggningar. Rasistiska tankegångar, fördomar och påhittade historier rotar sig hos allmänheten.

När feminister däremot sanningsenligt säger att män utgör det största hotet mot kvinnors liv och hälsa (tänk på skyddshemmen), och att kvinnor utsätts för strukturellt förtryck på arbetsmarknaden och i hemmen, så är det feministerna som blir mordhotade och allmänt bespottade.

Och det är det som är maktanalys."

Jag fick respons bland annat av en man som tyckte feminister är bittra leftovers som hatar allt vad traditionella män står för och som har för lite "estrogen". Som sig bör slängde han in en rasistisk kommentar också, bara för att få med allt man kan vänta sig av en kvinnohatande superrasse. Vad lustigt ändå, att det faktiskt finns de som tror att det mest förolämpande man kan säga åt en kvinna är att ingen man vill ha henne!? 

Turligt nog blev jag i det stora hela glatt överraskad av all positiv respons. Inget gör mig så glad och varm i själen som att se hur många vettiga, kloka och godhjärtade människor det finns där ute. Kram på er! 

Astrid 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Astrid, 24 år, pluggar juridik och är bosatt i Åbo. Brinner för feminism, har åsikter om det mesta och tror på att en trivsam vardag skapar ett trivsamt liv. Det beskriver mig bakom bloggen ganska bra.

Vill någon kommentera kan ni klicka på inläggets rubrik och sedan knappa in önskad hälsning i kommentarsfältet.

Välkomna!

Senaste kommentarer

17.11, 10:38Inte alla män av Sextrakasserad man
31.03, 08:07Hopplösheten av Mima
21.03, 21:21Feministlistan av ----
20.03, 00:04Listigt av Nanó
19.03, 01:09Listigt av julia