Feministlistan

24.01.2016 kl. 22:49

Efter dagens fantastiska bloggbrunch med en bunt härliga ratataiter känner jag en så sprittande blogglust att tentläsningen får ge vika. Dock har jag inte en färdigt uttänkt text i huvudet, så jag ger er min version av feministlistan. *Alla jublar* 

Det här är feminism för mig…

FRIHET, eller snarare strävan efter frihet. Frihet att välja vem man vill vara och vad man vill göra utan att begränsas av trånga könsstereotypa roller. Ekonomisk frihet för att kvinnor ska kunna säga fuck you och lämna en destruktiv relation. Kroppslig frihet där kvinnokroppen är frikopplad från skönhetsideal, skam och tabun. Men feminism innebär också en strävan efter frihet för rasifierade, arbetar- och underklassen, hbtq-personer, funktionshindrade och andra grupper som utsätts för förtryck. 

Det här är feminism inte för mig…

Att skambelägga andra kvinnor för deras val. Alla gör vi val som tjänar patriarkatet, men låt oss inte vända oss mot varandra för det. Eftersom feminismen ska vara en strävan efter frihet ska du få strippa, vara hemmamamma, baka bullar, göra ett boobjob eller vad som helst annat utan att kedjas fast vid en offentlig skampåle. 

Jag började kalla mig feminist när jag var…

Tror jag var femton eller sexton när jag fick ett ord för det jag gick och tänkte. Läste "Under det rosa täcket" av Nina Björk och var helt såld. 

Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den…

Ungefär lika mycket som jag tänkte om socialism, kapitalism, nationalism eller keynesianism innan jag visste vad det var. Dvs det var bara ett neutralt begrepp som ännu inte tillhörde min värld. 

De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är…

INTE ALLA MÄN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Är det ens ett argument alltså?) 
Kvinnor VILL faktiskt stanna hemma med barnen, bli fattigpensionärer och bo med sin våldsamma man resten av livet. 
Kvinnor slår faktiskt också män!!!!!!! (Varför kommer detta alltid upp när man pratar om män som slår kvinnor, men aldrig som en spontan problemställning? Hmmmmm....) 
Kvinnor VÄLJER fel. Så allt är kvinnornas fel. För de har valt. (För så funkar världen, mvh en vuxen människa med ett barns logik.) 
Osv... Osv... Osv...

Det svåraste med att vara feminist tycker jag är…

Att man förstår hur många rövhattar det finns där ute. Och att man är jävligt förbannad jämt! (Det senare ej så jobbigt faktiskt.) 

Här är en lista på fem av mina främsta feministiska förebilder... 

Lady Dahmer, Nina Björk, Chimamanda Ngozi Adichie, Hej Blekk, Gudrun Schyman och en massa andra ascoola kvinnor som jag blir alldeles salig av att läsa om och lyssna på. Ingen rangordning. 

Den viktigaste feministiska frågan för mig är…

Våld mot kvinnor i form av misshandel, våldtäkt, sexuella trakasserier och den handel som pågår med kvinnors och flickors kroppar varje dag, överallt. Jag läste boken "Gömda" när jag var fjorton år och sedan dess har den frågan varit min hjärtefråga. Det är det som driver mig i mitt feministiska engagemang och får mig att bli så helvetes jävla förbannad. 

Så syns feminismen i min vardag...

Jag har kylskåpsmagnet med ett citat av Karin Boye. "Gud skapade mannen före kvinnan. Det är som när jag skriver. Först gör jag en kladd." står det. I övrigt diskuterar jag ivrigt feminism med mina vänner, tar hela tiden aktivt ställning, läser på och tar del av nya feministiska perspektiv, delar artiklar, skriver och försöker bygga ett systraskap genom att peppa andra kvinnor för att de ska förstå sitt värde. 

Här är tre skitbra boktips som på ett eller annat sätt handlar om feminism... 

"Under det rosa täcket" av Nina Björk för en grundlektion i vad feminism är, "Lyckliga i alla sina dar" av samma Nina och "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie för att få en rasifierad kvinnas perspektiv på tillvaron. Sen måste jag också rekommendera "Meningen med hela skiten" av Nina Åkestam eftersom den, förhoppningsvis, kan hindra kvinnor från att bränna ut sig. 

That's it! Puss&kram. 

Astrid

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Rövhattar. Älskar det ordet, får så broliga inre bilder.
Liisa26.01.16 kl. 15:56
Sök hjälp...
----21.03.16 kl. 21:21
Tack för tipset! Mina tips till dig är att 1) utveckla dina kommentarer lite, det känns inte riktigt som att "sök hjälp" ger en särskilt bra inblick i vad du har för tankar kring mitt inlägg, och 2) skriv ditt namn nästa gång och länka om du har en egen blogg. Det ger ett väldigt dåligt och fegt intryck att kalla sig "----". Kram, Astrid
22.03.16 19:58

Astrid, 24 år, pluggar juridik och är bosatt i Åbo. Brinner för feminism, har åsikter om det mesta och tror på att en trivsam vardag skapar ett trivsamt liv. Det beskriver mig bakom bloggen ganska bra.

Vill någon kommentera kan ni klicka på inläggets rubrik och sedan knappa in önskad hälsning i kommentarsfältet.

Välkomna!

Senaste kommentarer

17.11, 10:38Inte alla män av Sextrakasserad man
31.03, 08:07Hopplösheten av Mima
21.03, 21:21Feministlistan av ----
20.03, 00:04Listigt av Nanó
19.03, 01:09Listigt av julia