Vänsterflummare eller visionär?

14.06.2015 kl. 12:12

Ibland när jag ger uttryck för hur mitt drömsamhälle skulle se ut möts jag av ett "men det där är ju inte realistiskt". En kommentar med en underton av "varför pratar du om saker du inte förstår" och "jag vet bättre". 

Men jag vet mycket väl att mina visioner inte är ett dugg realistiska, inte i det samhälle vi lever i idag. Jag vet mycket väl att det inte går att lägga ned försvaret, införa sex timmars arbetsdag eller uppnå jämställdhet imorgon.

När jag säger att Finland borde lägga ner försvaret och lägga pengarna på utbildning istället, menar jag att jag vill se en värld där människor kan utveckla sig själva istället för att köpa metallskrot och oroa sig för krig. Jag vill ha det som veteranerna en gång stred för: fred. 

När jag säger att jag vill införa sex timmars arbetsdag är det inte för att jag tror att det passar utmärkt i en marknadsekonomi, utan för att det är helgalet att arbetsbördan är så ojämnt fördelad som den är idag och att vi ser automatisering och digitalisering, dvs att man lyfter arbete från människan, som ett problem. 

Om man å andra sidan vill ha ett samhälle som liknar det vi har idag blir man lättare tagen på allvar. Det är lättare att förstå en som hyllar "arbetslinjen" än en som ifrågasätter arbetssamhället. Det är lättare att förstå en som pekar på Ukraina och säger att vi måste lägga 5-10 miljarder på nya jaktplan, än en som frågar sig varför vi överhuvudtaget ska ha ett försvar. 

Liberalister, kapitalister och marknadsfundamentalister vill ha en variant av vårt samhälle, men jag vill vända upp och ner på hela steken och göra allt om från början. Liberalister, kapitalister och marknadsfundamentalister vill utveckla marknadsekonomin, jag vill inte ha marknadsekonomi. 

Och det är därför deras ideologi upplevs som mer realistisk. För att deras mål ligger närmare vår verklighet, det vi känner till. Det är helt klart en längre väg till den verklighet jag önskar, men jag vill hela tiden ta små steg i rätt riktning. Samtidigt som jag drömmer stort. 

Astrid

 

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Du är så modig som vågar skriva om detta så rakt på sak! För visst är det jobbigt att ta smällen man får av alla "realister" där ute, men hur mycket jag än lyssnar på dem, förstår jag inte. Jag brukar fundera på varför folk tycker kapitalism är mer realistiskt än något annat - är det verkligen realistiskt att sätta ekonomiska intressen i första hand, och därmed sätta natur, kultur och människors LIV och rättigheter i andra hand? Jag tycker inte kapitalism i den grad vi har det i världen idag är särskilt realistiskt eller hållbart. Ett samhälle värt att kallas drömsamhälle ska vara mer värdigt än så.
N14.06.15 kl. 15:01
Efter att ha läst dina inlägg måste jag bara säga att det är en ytterst tuff, rak och ärlig person bakom dessa. Fint att verkligen skriva vad man tycker, och inte bara vad son folk enligt ilta-sanomats gallupar önskar en"politiker" säga. Nämnas bör dock att jag är politiskt högersinnad, och tänker inte alltid riktigt lika som du, men det gör det inte mindre intressant att läsa texter skrivna av en person med annan politisk åskådning än vad jag har. Alltid intressant att betrakta saker och ting ur andras synvinkel och således förstå varför man också bör kunna se längre än vad näsan är lång.
saga16.06.15 kl. 16:58
bra skrivet! hamnar ofta i den här evighetsdiskussionen med tex. min pappa och brukar önska att jag kunde argumentera bättre, det är svårt när det samhälle man skulle vilja se inte alls passar ihop med dagens.
koltrast04.07.15 kl. 20:40

Astrid, 24 år, pluggar juridik och är bosatt i Åbo. Brinner för feminism, har åsikter om det mesta och tror på att en trivsam vardag skapar ett trivsamt liv. Det beskriver mig bakom bloggen ganska bra.

Vill någon kommentera kan ni klicka på inläggets rubrik och sedan knappa in önskad hälsning i kommentarsfältet.

Välkomna!

Senaste kommentarer

17.11, 10:38Inte alla män av Sextrakasserad man
31.03, 08:07Hopplösheten av Mima
21.03, 21:21Feministlistan av ----
20.03, 00:04Listigt av Nanó
19.03, 01:09Listigt av julia