The Fall och filmer som kryllar av män

08.06.2015 kl. 01:43

Jag är så innerligt trött på filmer och tv-serier som enbart handlar om män, är gjorda av män och reducerar kvinnor till statister och vaga biroller som enbart får ta plats i rutan på männens villkor. 

Jag vill ha produktioner som sätter kvinnor i fokus. Gärna normbrytande kvinnor eller kvinnor som går sin egen väg. Med tanke på hur snäva normer kvinnor förväntas passa in i borde det inte vara så svårt, men se, det är det.

Lättast är det ju att lämna sitt bidrag till Fonden för Objektifiering av Kvinnokroppen och ignorera att kvinnor diskuterar och intresserar sig för något annat än män. (Ja, det är sant!)

Därför blev jag så glad när jag hittade The Fall, en serie där tittaren får följa en seriemördare som lever ett vanligt familjeliv samtidigt som han förföljer och dödar unga kvinnor, paralellt med utredaren Stella Gibson. 

Stella, och hela tv-serien, har en feministisk analys som känns äkta. Låt mig citera, på ett ungefär: 

"A group of men were asked why men are threatened by women. We are afraid women might laugh at us, they answered. A group of women were asked why women are afraid of men. We are afraid they might kill us, they said." 

Hela det citatet känns så talande, något man borde dra fram ur trollkarlshatten varje gång någon kommer med ett "men män har det också jättejobbigt, faktiskt!!". Män har det jobbigt för att det är jobbigt att vara människa liksom. Inte för att de blir sextrakasserade, fullständigt sönderslagna, våldtagna och ibland dödade av kvinnor. 

Astrid

 

 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Jag tyckte det var rätt befriande att se på The fall på grund av hur kvinnorna porträtteras . Min sambo däremot kommenterade att "alla män blir dumförklarade". Jag ba: "Jaha, som om det int sku vara tvätrtom i alla andra serier vi ser på" Jag lät bli att kommentera True detective och hur kvinnor porträtteras där.
Sanne25.06.15 kl. 12:00
Jamen precis!! Jag såg ett avsnitt av True Detective och sedan orkade jag inte längre. Där var inte bara brist på kvinnligt perspektiv, det FANNS ju knappt någon kvinna med. Förutom den mördade prostituerade förstås.
25.06.15 17:54
Andra säsongen av True detective är lite bättre. En kvinna är sheriff. Nu har jag bara sett första avsnittet men männen är överrepresenterade. Kvinnorna är typ fruar, sexarbetare, eller städare ("maids"). Männen är businessmän,poliser, kultledare, "bad guys", dom som får saker gjort. True detective var bra serie men inte från ett feministiskt håll. Behövs det sägas att min sambo inte vill se på Orange is the new black? Eller tycker att Full Patte är "för mycket".
Sanne26.06.15 kl. 11:23
Ja det är ju typiskt, man sätter en kvinna i ledningen och tror att problemet är fixat.. Oj din sambo går ju VERKLIGEN miste om något om han inte vill se OITNB, såg sista avsnittet i nya säsongen för någon dag sedan och sörjer fortfarande. ;) Njuter så av att en serie gör sånt uppror med alla normer, fantastiskt! Jag hade inte sett Full Patte innan, men kollade på 6 avsnitt igår! Genialiskt, och ovanligt att två kvinnor tar sån plats på humorscenen. Så tack för tipset!
30.06.15 10:04

Astrid, 24 år, pluggar juridik och är bosatt i Åbo. Brinner för feminism, har åsikter om det mesta och tror på att en trivsam vardag skapar ett trivsamt liv. Det beskriver mig bakom bloggen ganska bra.

Vill någon kommentera kan ni klicka på inläggets rubrik och sedan knappa in önskad hälsning i kommentarsfältet.

Välkomna!

Senaste kommentarer

17.11, 10:38Inte alla män av Sextrakasserad man
31.03, 08:07Hopplösheten av Mima
21.03, 21:21Feministlistan av ----
20.03, 00:04Listigt av Nanó
19.03, 01:09Listigt av julia