Potens före kompetens

29.05.2015 kl. 16:55

Det finns mycket att sucka över när det kommer till vår nytillsatta regering. Som att justitieministern har en så bristande förståelse för grunderna i vårt rättssystem att han tycker det är en bra idé att överhuvudtaget nämna dödsstraff. Eller som att man tänker utsätta utbildningen för stora nedskärningar, utbildningen som en gång lyft Finland ur fattigdom och som skall bygga framtidens Finland. Men nu skall vi prata om jämställdhet. 

Vi kan börja med att ta en titt på fördelningen av ministerposterna. Hela nio av fjorton ministrar är män. Endast fem tillräckligt kompetenta kvinnor lyckades man vaska fram. Kompetens före kön vrålar jämställdisterna. Ändå var det inga problem när nyss nämnda, totalt inkompetenta justitieminister skulle tillsättas? Tyvärr tror jag det var "potens före kompetens" som gällde här. 

Vi tittar på regeringsprogrammet. Vad säger det om jämställdhet? Jo, enligt Li Andersson konstaterar man bara att vi redan uppnått jämställdhet. Precis. Jag antar att det är därför vi har nästan dubbelt så många manliga som kvinnliga ministrar. Valda enbart pga kompetens. 

Många partier pratade om jämnt fördelad föräldraledighet innan valet. Problemet är ju nu att två av tre regeringspartier hårt motsätter sig detta. Att dela hemvårdsstödet jämnt mellan föräldrarna kommer heller inte på fråga. Inte ens rent ekonomiska argument som höjd sysselsättning för kvinnor, lika möjligheter på arbetsmarknaden eller kvinnors pensioner biter på gubbtrion. 

Istället vill man stöda närståendevårdare. Vilket inte är något dåligt i sig, men med tanke på att en överväldigande del av närståendevårdarna är kvinnor så stöder man samtidigt att kvinnor hamnar utanför arbetslivet och intjäningen av pension släpar efter. 

Bygga vägar vill man också göra. Vägbyggen är ju positivt i sig, men låt oss lägga på genusglasögonen. Vad väljer man att stöda, vad väljer man att skära ner på? Jo, man stöder manligt dominerade branscher medan man som sagt tänker verkställa enorma nedskärningar i utbildningssektorn och på högskolorna, där kvinnor dominerar. 

Hörde också Li Andersson säga att gubberiet vill eliminera kravet på motivering för visstidsanställningar på upp till ett år. Vem kommer det att drabba? Svar: unga kvinnor. Barnafödanderisken ni vet. Och denna fruktansvärda orättvisa vill man som sagt inte åtgärda, eftersom stereotypa könsroller är viktigare än ett jämställt arbetsliv. 

Och då ska vi inte ens tala om vad som borde göras när det kommer till införande av genustänk i den pedagogiska utbildningen, mäns våld mot kvinnor, tryggandet av skyddshemmens verksamhet (tänk att år 2015 behöver vi fortfarande särskilda institutioner för att skydda kvinnor mot män), mäns sexuella våld mot kvinnor, lagstiftningen gällande köp av sexuella tjänster och hbtq-personers rättigheter, och som kommer att bli ogjort under den här regeringsperioden. 

Nä, vet ni. Jag har mest lust att sluta läsa tidningen och virka grytlappar de kommande fyra åren. Men man kan ju inte slita ögonen från bilolyckan som kör landet i graven. 

Astrid 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
"potens före kompetens" - fyndigt! håller helt med dig, vet inte om jag ska skratta åt absurditeten att allt detta händer 2015, eller gråta för att det på riktigt är sorgligt, eller sen försöka att inte tänka på det som händer fyra år framåt. suck.
Caroline03.06.15 kl. 13:28

Astrid, 24 år, pluggar juridik och är bosatt i Åbo. Brinner för feminism, har åsikter om det mesta och tror på att en trivsam vardag skapar ett trivsamt liv. Det beskriver mig bakom bloggen ganska bra.

Vill någon kommentera kan ni klicka på inläggets rubrik och sedan knappa in önskad hälsning i kommentarsfältet.

Välkomna!

Senaste kommentarer

17.11, 10:38Inte alla män av Sextrakasserad man
31.03, 08:07Hopplösheten av Mima
21.03, 21:21Feministlistan av ----
20.03, 00:04Listigt av Nanó
19.03, 01:09Listigt av julia